روف گاردن (Roof Garden) - باغ بام

|||
شنبه، 03 دی 1401در دانش‌نامه معماری سبز

 روف گاردن- بام باغ(Roof garden) چیست؟

طبیعت روی ساختمان:

همانطور که شهرهای ما بزرگتر می شوند و فضاهای زندگی شخصی ما به تدریج کوچک تر می شود، افراد بیشتری به روف گاردن به عنوان راهی برای استفاده از فضاهای هدر رفته و بازگرداندن آرامش و طبیعت به محیط های زندگی خود روی می آورند.

روف گاردن، که به باغ بام نیز شهرت دارد، فضایی دلنشین برروی منازل ویلایی، آپارتمانی، صنعتی یا تجاری را ارایه نموده و به محیطی آرامش بخش برای ساکنین آن مبدل شده است. 
از کاربردهای دیگر روف گاردن می توان به فضایی برای تفریح و ورزش، بازی کودکان، مکانی مناسب برای داشتن یک خلوت خصوصی، ایجاد سایه در هوای گرم تابستان و امکان گرفتن حمام آفتاب در پشت بام یا محلی مناسب جهت مدیتیشن و تمدد اعصاب بدور از هیاهوی شهری اشاره کرد. روف گاردن تاثیر به سزایی در ایجاد روحیه مثبت برای افراد خانواده داشته و به شما کمک می‌کند تا برای ساعتی هم که شده از شلوغی‌ها و آلودگی‌های شهری و یک روز پر استرس در امان باشید. 

با ایجاد محیطی زینتی و دکوراتیو توسط روف گاردن، علاوه بر اینکه معماری ساختمان ارتقا می‌یابد بر زیبایی ساختمان ها و شهر نیز افزوده خواهد شد.

در صورت تمایل به داشتن روف گاردن و نیاز به راهنمایی می توانید با متخصصین گروه فرتاک در تماس باشید. ارتباط با ما

FARTAK GREEN ARCHITECTURE
BARAN TOWER
MASHHAD-IRAN

روف گاردن

 طراحی و اجرای روف گاردن / پروژه: هتل برج باران ۳ / ایران- مشهد

طراحی و ساخت روف گاردن

نکاتی که در طراحی و ساخت روف گاردن حائز اهمیت است:

1. بررسی استحکام و وزن سقف

سقف باید بتواند وزن اضافی مصالح ساختمانی، گیاهان و بستر رشد را تحمل کند، ( 250 کیلوگرم در هر متر مربع)، بنابراین سقف شما ممکن است برای تامین مقاومت مجبور به تغییر یا تقویت شود. انتخاب میان روف گاردن گسترده و سبک وزن و یا روف گاردن فشرده بر اساس وزن اضافی و استحکام سقف شما تعیین می شود. یک روف گاردن گسترده سبک وزن است و برای حمایت از یک لایه کم عمق از پوشش گیاهی و خاک (بیش از 20 سانتی متر) طراحی شده است. از سوی دیگر، یک روف گاردن فشرده، با پشتیبانی ساختاری برای قرار دادن خاک عمیق‌تر ، تنوع بیشتر گیاهان، سیستم آبیاری و حتی برخی از وسایلی که در یک حیاط خلوت معمولی یافت می‌شوند، مانند باربیکیو، مورد استفاده قرار می گیرد.

2. بررسی سایه

روف گاردن برای مدت زیادی از روز در معرض نور کامل خورشید قرار می گیرد، بنابراین باید بررسی گردد که در کجا برای گیاهان سایه دوست و همچنین برای افراد سایه ایجاد کنیم.

3. باد

سقف می تواند در شرایط نامساعد جوی یک منطقه در معرض باد شدید قرار گیرد، بنابراین سعی می شود تا وزش باد در طراحی مورد بررسی کامل قرار بگیرد.

4. حریم خصوصی

اگر در یک منطقه مسکونی زندگی می کنید، ممکن است توسط همسایگان خود در معرض دید باشید ، بنابراین می بایست تا راه هایی را برای ایجاد حریم خصوصی در نظر بگیریم. در این مثال، درختان با قرارگیری استراتژیک یا سایه‌بان‌های خورشیدی به صفحات یا حصارهای ساختمانی ترجیح داده می‌شوند.

5. دسترسی

بررسی راهکار نقل و انتقال کارکنان و مصالح

6. آبیاری

تجهيز و طراحی سیستم آبیاری هوشمند جهت آبیاری منظم لکه های سبز

 

FARTAK GREEN ARCHITECTURE
PANAMERA-MIKA
TEHRAN-IRAN

روف گاردن

طراحی و اجرای روف گاردن / پروژه پانامرا - میکا / تهران دروس

 

7. طراحی کاشت

انتخاب و چیدمان گیاهان  مقاوم فصلی -  غیر فصلی  همیشه سبز ...  مناسب با شرایط محیطی  - بستر کاشت -شرایط  اقلیمی وهمینطور تامین  کننده زیبایی بصری فضای مورد نظر

8. بستر کاشت

 

در اینجا به اختصار به ساختار بستر کاشت روف گاردن اشاره می شود:


1. Waterproofing layer

سطح مورد نظر جهت ایجاد روف گاردن باید ضد آب و پایدار بوده و مقاومت لازم جهت ایجاد و گسترش فضای سبز در بستر کاشت مورد نظر را داشته باشد. در واقع ایجاد لایه ضد آب مهمترین لایه در ساختار روف گاردن میباشد به طوری که تمام روزنه های موجود در بستر کاشت را پوشش دهد.

2. Insulation Layer

لایه ایزو لاسیون یا پروتکتور در واقع بستر کاشت را در برابر رطوبت و نواسانات دما مقاوم سازی و همینطور نیروی مکانیکال مورد نیاز را تامین میکند. که این لایه معمولا از xps ورق های پلی استیرن –پنل های PIR یا فوم پلی اورتان ساخته شده است.

3. Drainage Layer

لایه زهکشی در روف گاردن لایه بسیار مهمی در زیر ساخت روف گاردن میباشد که باعث مدیریت آب باران باغ بام میشود . در واقع این لایه علاوه بر تخلیه و انتقال سریع آب به هنگام بارش با جذب آب باعث نگهداری و در دسترس نگه داشتن آب مورد نیاز گیاه و کاهش حجم آب ریخنه شده نیز میباشد.

4. Geotextile Layer

ژئوتکستایل در واقع لایه ای ایست که به عنوان جداکننده لایه زهکشی و خاک محل رویش یا رشد گیاه به کار برده میشود .همچنین این لایه از جمع شدن و ماندن خاک وهمینطور ذراتی که باعث بسته شدن لایه زهکشی میشوند جلوگیری میکند. همینطور با سیرکوله کردن رطوبت باعث خنثی شدن اثر کاهش سریع میزان آب نیز خواهد شد. ژئوتکستایل باید نفوذ پذیری بخار آب را داشته و همینطور از لحاظ ساختار شیمیایی و مکانیکی قوی و مقاوم باشد.

 5. The vegetation Layer

لایه بیرونی یا همان خاک که گیاه و فضای سبز در آن قابلیت رشد دارد .در این فضا نفوذ پذیری آب و چرخش هوا جهت رشد متوسط گیاه حائز اهمیت میباشد. نوع و ضخامت خاک مورد استفاده به گیاهی که روی لایه رشد گیاه کاشنه میشود بستگی دارد.
معمولا گیاه جهت رشد به خاک حاصلخیز و اسیدی نیاز دارد که ترکیبی از خاک باغچه کمپوست و عناصر ارگانیک میباشد.

 

 در اینجا به اختصار به برخی مزایا و معایب احداث روف گاردن اشاره می‌شود:

چرا روف گاردن ؟؟ ایجاد روف گاردن در حوضه معماری سبز باعث افزایش و بالا بردن سطح موضوعات وابسته به معماری خواهد شد. طبیعت روی ساختمان علاوه بر خلق زیبایی خارق العاده بصری و ایجاد فضای دلپذیر و تاثیر بسزایی که در زیبا سازی شهری دارد باعث:

  • تولید اکسیژن - کاهش انتشار دی اکسید کربن موجود در هوا و باعث استشمام هوای پاک
  • کاهش دمای ساختمان - کاهش میزان مصرف انرژی و همینطور کاهش دمای فضای احاطه شده
  • ایجاد محل زندگی برای برخی حیوانات و حفظ چرخه اکولوژیکی
  • نگهداری و کنترل آب بارندگی
  • با ایجاد فضایی مطلوب و قابل استفاده باعث افزایش ارزندگی ساختمان و در نهایت یاعث افزایش قیمت ساختمان در زمان فروش و اجاره ...خواهد شد.
  • افزایش طول عمر بام با کاور کردن سطح رویی و ایجاد لایه های زیرین روف گاردن
  • در برخی از کشورها مانند ایالات متحده امریکا دولت از گرفتن مالیات دارایی ازمالکان ساختمان های دارای روف گاردن خودداری میکند.
  • محافظت در برابر تغییرات ناگهانی دما
  • ذخیره –کنترل و مدیریت آب باران
  • نقاط برآمده در اثر احداث روف گاردن باعث ایجاد تعادل در تغییرات آب و هوایی شهری میشود
  • اثر گذاری مثبت در روابط اجتماعی و کاهش آلودگی هوا نیز میتواند از دیگر مزایای احداث روف گاردن باشد.

و برخی معایب احداث روف گاردن:

در صورت عدم رعایت اصول و راهکار های ساخت باغ بام ساختار و وزن روف ممکن است باعث ایجاد چالش هایی در کل ساختمان شود.

افزایش میزان و هزینه آب مصرفی

برخلاف باغچه های سنتی لازمه احداث روف گاردن سیستم زهکشی پیچیده و پر هزینه ای میباشد که امکان وجود هیچ شکاف و روزنه ای به داخل ساختمان وجود ندارد . اگر عملیات پاک سازی و اماده سازی فضای مورد نظرقبل از احداث انجام نشده باشد امکان ایجاد شرایط زیستی برای خزندگان وجود دارد. و همینطور گیاهان کاشت شده در صورت عدم تزریق عناصر پیشگیری و کنترل کننده آفات و بیماری ممکن است فضایی برای جذب حشرات حامل و عامل بیماری باشند.

 

دانلود کاتالوگ روف گاردن

 

Whatsapp